Hoe werken zoekmachines
We gaan je nu uitleggen hoe zoekmachines werken. We doen dit echter oppervlakkig. Precies wat je moet weten. Hoe zoekmachines precies werken weet niemand behalve een select gezelschap bij de zoekmachines zelf.
We beginnen met het zoekscherm. Iedereen bekend. Als je op zoekt bent naar informatie over iets op internet is dit het veld waar je de info kunt invoeren.

 

Google zoekmachine homepage

 

Op het moment dat jij hier een woord of paar woorden hebt ingevoerd gaat Google in zijn eigen systeem (index of database) op zoek naar de beste pagina. Sporadisch krijg je bij de resultaten ook afwijkende gerelateerde woorden. Bijvoorbeeld je zoekt op “tuinhuisje hout” maar je krijgt als eerste resultaat “houten tuinhuizen”. Zo slim zijn de zoekmachines tegenwoordig al.

Test hier je posities via onze multizoekmachinetool: ZoekmachineSeo positie tool.

Het komt erop neer dat de zoekmachines allemaal geautomatiseerde software gebruiken om webpagina’s te bekijken, analyseren en opslaan. Je moet dus weten welk systeem hier ongeveer achterzit om hier invloed op te kunnen uitoefenen.
Het zijn dus geen mensen die de webpagina’s bekijken maar een soort van digitale robots (spiders) die de code van pagina’s meenemen. Zaken die voor jou belangrijk kunnen zijn zoals: layout, kleurencombinaties, animaties, filmpjes etc. worden zo goed als genegeerd door de zoekmachines.