Het gebruik van een Content Management Systemen (CMS)
Een Content Management Systeem (CMS) is een web-applicatie die tot doel heeft om de publicatie van documenten en gegevens op internet te vergemakkelijken. De essentie van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, en dat de presentatiemodule er voor zorgt dat de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen.


Er zijn mensen die al gebruik maken van een CMS. Dus voor sommigen is het al te laat. Hiermee bedoel ik dat heel veel CMS systemen (nog) geen mogelijkheden hebben om belangrijke SEO code toe te voegen aan de webpagina.
Als je een website hebt gemaakt in een CMS probeer dan maar eens het commando site:www.domeinnaam.com in Google en kijk of je allemaal unieke titels en omschrijvingen hebt. Als dit niet het geval is kan het zijn dat je dit bent vergeten in te vullen maar de kans is groter dat dit niet mogelijk is. Bij veel CMS systemen kun je nergens of enkel voor de gehele website de title, keywords en desciption invoeren.
Een CMS heeft vaak ook moeite met de url. Deze zijn vaak dynamisch. Dit kun je oplossen met je CMS leverancier of met een SEO bureau die vaak voor de hoofdprijs je CMS kan ombouwen. Er is ook nog zo iets dat  bekend staat als ‘MOD rewrite’. Dit is een techniek die de pagina’s van een dynamische website als het ware statisch maakt. Dit is voer voor techneuten, wil je dit implementeren.