De website optimaliseren
Als je eenmaal klaar bent met het marktonderzoek en de beste keywords bekend zijn, kun je beginnen met het samenstellen van de indeling van de website. Hier laten we zien hoe dat eruit ziet.
Probeer niet om alle keywords in één webpagina te stoppen maar zorg voor een heldere opbouw
Stel je hebt een website over verschillende soorten fruit:
Je maakt dan eerste een normale website met webpagina’s als: homepage, voorwaarden, over ons , contact pagina etc. Verwerk hier ook in elke pagina je hoofdkeywords en combinaties als het even kan want voor de rest kun je niks met deze pagina’s.
De opbouw van een website en de pagina indeling
1ste laag: homepage (over fruit)
2de laag: diensten producten (soorten fruit, over ons, contact, voorwaarden etc.)
3de laag: enkel bij je producten en diensten. Je gaat hier over de verschillende soorten fruit beginnen: vers fruit, andere pagina voor ingeblikt fruit etc. Je zou nog 1 niveau lager kunnen gaan voor de soorten fruit als sinaasappel en appel te bespreken. In de afbeelding laat ik een visueel voorbeeld zien van de structuur.
Zorg er in ieder geval voor dat een pagina niet meer dan 3 muiskliks diep zit. Om te controleren waar een pagina zit kun je testen hoeveel kliks je van de homepage nodig hebt om op de betreffende pagina te komen. Als je meer dan 3 kliks nodig hebt om de bewuste pagina te bereiken is dit te veel. Het is echter makkelijk om ervoor te zorgen dat elke pagina binnen 3 kliks bereikbaar is als je tenminste bovenstaande structuur in acht neemt.
Tip: Je kunt ook een sitemap aanmaken welke op de homepage vermeld staat. Gebruik dan ook altijd een sitemap die dit automatisch verzorgt. Een sitemap is een webpagina met een overzicht van alle links op een website. Hierdoor is elke webpagina vanaf de homepage binnen 2 klikken bereikbaar.
De directory structuur
Aan het bovenstaande voorbeeld zit ook een directory structuur gekoppeld. Over het algemeen wordt aangenomen niet dieper te gaan dan 2 tot 3 directories/lagen. Een aantal zoekmachines hebben namelijk een grens aan de diepte waarop ze nog spideren. Ook voor andere websites die uw url op hun pagina willen vermelden zijn hele lange directories onhandig. Probeer de directory ook belangrijke keywords als mapnaam mee te geven.
Voorbeelden:
Beter niet:
www.janzenfruit.nl/map1/map2/map3/paarse-appels.html
Maar wel:
www.janzenfruit.nl/fruit/versfruit.html
www.janzenfruit/fruit/soortenfruit/appel.html
Enz. zoekmachines prefereren in ieder geval pagina’s dichter bij de root (=hoofd directory) dan pagina’s op enkele lagen diep.
Je homepage is de pagina welke de meeste links krijgt want hiernaartoe worden de meeste links aangevraagd met de juiste keywords erin. Gebruik op je homepage dan ook de topkeywords voor je website en de termen met de meeste concurrentie. Dit is de pagina met de hoogste populariteit en relevantie omdat hier ook de meeste links naar zullen gaan verwijzen met de keywords met de hoogste concurrentie.
De opzet hierboven is niet compleet maar geeft je in ieder geval het systeem voor wat de opbouw zou moeten zijn.